Öz Salça ile Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliğinde Kuyulu Köyünde Etkinlik Gerçekleştirildi

Öz Salça ile Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliğinde Kuyulu Köyünde Etkinlik Gerçekleştirildi


İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Özsalça firması İlimiz Kuyulu Köyünde bir etkinlik gerçekleşti. Etkinliğe İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Şube Müdürleri Nizamettin ÇETİNER, Erdal KAYA, Yılmaz ATAŞ, Öz salça Yönetim Kurulu Başkanı Beytullah ÖZDEMİR, çiftçi ve üreticiler katıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, konuşmasında “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak İlimizde faaliyet gösteren yaklaşık 350 çalışanı ve 30 civarında üretici ile sözleşmeli üretim modeli gerçekleştiren böyle bir oluşum içerisinde olmak ve bu oluşum ile bugün bu programı gerçekleştirmek bizleri mutlu etmektedir.”

“Elazığ İlimizin Tarım ve Hayvancılık İli olduğunu her defasında söylüyoruz ancak Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak hiçbir zaman üretim tek başına yeterli olan bir model değildir. İlimizde Tarım ve Hayvancılıkla ilgili üretimi geliştirdiğimiz gibi Tarıma ve Hayvancılığa dayalı sanayiyi de geliştirdiğimiz zaman asıl amacımıza ulaşmış olacağız. Bugün bu modeli domates üretiminde uyguluyoruz ama hedef ve uygulamalarımız içerisinde Elazığ İlimizde diğer ürünler ile alakalı aynı sözleşme modelini uygulamak ve üretici ile sanayiciyi bir araya getirmek, üreticinin üretmiş olduğu ürünü nerede, nasıl pazarlayacağı noktasındaki riski ortadan kaldırmak ve fabrikamızın sezon içinde ne kadar ürünü alabileceğini planlama içerisinde öngörüsünü oluşturabilmek adına bu modeli Elazığ İlimizde bütün ürünlerimizde uygulama noktasında bir çalışma yapacağız.”

“Elazığ İlimiz 226.000 Hektar Tarım alanı, 225.000 Hektar Çayır Mera alanı, 140.000 civarı büyükbaş, 490.000 civarında da küçükbaş hayvan potansiyeline sahip olan bir ilimizdir. Domates üretimi açısından açık alanda yaklaşık 14.000 dekar alanda bir üretimimiz mevcuttur. Daha önceki yıllarda üreticilerimize yönelik fide desteği başta olmak üzere değişik desteklemelerde bulunduk. Fabrika sahibimizle yaptığımız görüşmede sadece fabrikanın faaliyetini yürütmek için 30 civarında üretici ile 3500 dekar alanda domates üretimi gerçekleştirilmekte ancak bu yeterli değildir. Bölgede Kuyulu sulama kooperatifimiz var ve 127 civarında üyesi mevcut olup 12.000 dekar sulanabilir alanları bulunuyor. Bölgemiz sebzecilik açısından rantabl yapılabilecek bir üretim modelidir. Bu toplantıdan sonra öncelikle fabrikamızla üreticiler arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi, denetleyici ve kontrolör olarak İl Tarım Müdürlüğümüzün aktif rol alması ve Kuyulu kooperatifinin üyelerinin bilinçlendirilmesi, mevcut üreticilerin ve bu sisteme dahil edilecek üreticilerin domates yetiştiriciliğiyle alakalı tüm eğitimlerin İl Müdürlüğümüz aracılığıyla verilecektir. Bu model verimli kılındığı zaman diğer ürünler içinde bu modelin uygulanmaması için hiçbir neden kalmayacaktır. Bu model ile sanayicinin istediği zaman istediği miktarda ürün bulma, üreticinin de üretmiş olduğu ürünü standart belirlenmiş olan bir fiyat ölçeğinde pazar riski yaşamadan pazara sunabilme modelini oluşturacağız.”dedi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, konuşmasının sonunda “Bu altyapıyı oluşturan fabrika yöneticilerimize ve fabrikada canı gönülden çalışan emeği geçen fabrika çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak sözleşme modeli içerisinde olan üreticilerimize dış kaynaklı olarak yapacağımız projelerden başta fide desteği olmak üzere değişik destekler sağlayacağımızı, bu üreticilerimizin üretmiş oldukları ürünlerden katma değeri daha yüksek daha fazla gelir elde edecekleri eğitim sistemlerini defaten yapacağımızı ve Kuyulu sulama kooperatifi üyelerinin eğitimlerini gerçekleştireceğimizi ve İl Müdürlüğü olarak hem çalışanların hem de üreticilerin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu toplantıyı tertip eden burada emeği geçen başta mesai arkadaşlarım fabrika yöneticileri ve üreticilerimize teşekkür ediyorum.”dedi.